
Gal tai ir nepopuliari nuomonė, bet man labiau patinka pikantiški pusryčiai, o ne saldūs pusryčiai 10/10. Dar labiau džiaugiuosi, kai mano pusryčiai yra aštrūs, o šis paprastas Shakshuka receptas puikiai tinka! Šis sotus ir sotus naminis Shakshuka, pripildytas kvapnių prieskonių, džiugina visus pojūčius puikia tekstūra, giliu skoniu ir gražia raudona spalva, kuri išeina iš orkaitės karštai. Jūs nenusivilsite. Maža to, likučiai yra dar geresni, todėl šis vegetariškas biudžetas yra įprastas mano pusryčių receptų kaitos produktas.


Kas yra Shakshuka?
Manoma, kad Shakshuka, dar žinomas kaip shakshouka ir chakchouka, kilęs iš Tuniso ir yra pagrindinis patiekalas daugelyje Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų šalių. Kai kuriose arabų kalbose „shakshuka“ reiškia „viskas sumaišytas“ arba „mišinys“, kuris puikiai apibūdina šį kvapnų receptą. Kiaušiniai švelniai plakami aštriame raudonųjų pipirų ir pomidorų padaže, pagardintame tokiais kvapniais prieskoniais kaip kardamonas, kmynai, paprika ir čili milteliai. Tai vienos keptuvės patiekalas, dažnai patiekiamas pusryčiams, bet niekada nesakyčiau jo vakarienei!
Štai ko jums reikės norint pagaminti šį paprastą shakshuka receptą:
- Alyvuogių aliejus: Suminkština daržoves ir prideda sveikų riebalų.
- Daržovės: Geltonasis svogūnas, raudonoji paprika ir salierai suteikia tekstūros ir išmaišo padažą.
- Prieskoniai: Druska, juodieji pipirai, rūkyta paprika, kmynai ir kajeno pipirai yra tradiciniai prieskoniai daugelyje kiaušinių shakshuka receptų. Taip pat pridedu raudonėlio, cinamono ir kardamono, kad skonis būtų dar gilesnis. (Jei kardamonas nėra jūsų dažnai mėgstamas prieskonis, rekomenduoju pabandyti! Jis patiekalams suteikia tiek šilumos ir sudėtingumo, kaip šis receptas ar šie chai prieskoniais pagardinti paplotėliai.)
- Jalapeño: Sakiau, kad man patinka aštrus smūgis! Jei nemėgstate aštrumo, galite praleisti kajeną ir įdėti tik 1 jalapeño arba visai praleisti jalapeño ir pridėti žaliosios paprikos.
- Česnakai: Daugelio pikantiškų receptų dalis.
- Konservuoti ugniai skrudinti kubeliais pjaustyti pomidorai: Padažui prideda dūmo natos. Tiks ir paprasti kubeliais pjaustyti pomidorai.
- Pomidorų pasta: Sukuria dar sodresnį pomidorų skonį.
- Citrina: Skoniams paryškinti naudoju citrinos žievelę ir vieną šaukštą citrinos sulčių.
- Cukrus: Nedidelis cukraus kiekis padeda subalansuoti pomidorų rūgštingumą.
- Vanduo: Priklausomai nuo to, kokio tirštumo mėgstate padažą, galite įpilti šiek tiek vandens, kad jis praskiedžiamas.
- Kiaušiniai: Naudokite tiek kiaušinių, kiek norite, priklausomai nuo to, kiek porcijų norite. Jums net nereikia naudoti kiaušinių, jei norite pagaminti veganišką variantą arba nemėgstate kiaušinių! Pomidorų padažas pats savaime yra pakankamai kvapnus, o jei nenaudojate kiaušinių, orkaitės veiksmą galite visiškai praleisti.
- Šviežios petražolės: Garnyrui.
Ką dar galiu pridėti?
Tai puikus receptas „išvalyti šaldytuvą“, nes jis toks atlaidus ir puikaus skonio, kad ir ką įmestumėte. Štai keletas įdomių variantų, kuriuos galite išbandyti:
- Pridėkite papildomų daržovių, pavyzdžiui, cukinijų, grybų ar špinatų.
- Supilkite konservuotų avinžirnių ar pupelių, kad pagamintumėte dūminį baltųjų pupelių šakšuką.
- Jei valgote mėsą, prieš pridėdami kitų ingredientų, išvirkite maltą jautieną arba dešrą.
- Išjunkite šviežią jalapeño į konservuotus žaliuosius čili ir naudokite kalendrą, o ne petražoles, kad pietvakarių pasuktų (kaip šiame salsvoje keptų kiaušinių recepte!)
- Alyvuogės, kaparėliai ar artišokų širdelės taip pat būtų skanūs padažo priedai.
- Ant viršaus uždėkite trupintos fetos arba labneh (sūrio, pagaminto iš pertrinto jogurto) gabalėlių, kad gautumėte kreminį, aštrų kontrastą.
Shakshuka dažnai lyginamas su kitais keptų kiaušinių receptais, pavyzdžiui, itališkais kiaušiniais skaistykloje. Nors jie ruošiami panašiai (kiaušiniai virti pomidorų padaže), skaistykloje esantys kiaušiniai turi daugiau itališkos įtakos, pavyzdžiui, baziliko ir parmezano. Tai skiriasi nuo shakshuka, kuri pasižymi Šiaurės Afrikos ir Artimųjų Rytų skoniais, naudojant tokius prieskonius kaip kmynai ir kardamonas. Be to, į skaistyklos receptus į kiaušinius paprastai neįtraukiama raudonoji paprika – pagrindinė šakshuka dalis. Abu yra skanūs savaime, tačiau kilę iš skirtingų regionų ir turi skirtingus skonio profilius!
Aptarnavimo pasiūlymai
Mano šeimai patinka šis receptas, patiekiamas su pjaustytu avokadu ir šviežia pita duona. Skanus būtų ir baltųjų pupelių humuso ar falafelio šonas! Bet ką darytumėte, PRIVALOTE patiekti su tam tikra duona, kad susigertumėte visu tuo skaniu padažu – rieke neminkomos duonos, naminės česnakinės duonos ar net focaccia suktinukų – bet kuo, ką mėgstate! Pietums ar vakarienei puikiai tiks tokios salotos kaip mūsų Viduržemio jūros tuno salotos, falafelių salotos ar net šios gatvės kukurūzų salotos.
Kaip laikyti
Šis receptas taip pat skanus, kai patiekiamas kaip likučiai! Iškeptą shakshuka leiskite visiškai atvėsti prieš 1–2 dienas (su kiaušiniais) arba 3–4 dienas (be kiaušinių) laikydami sandariame inde šaldytuve. Norėdami užšaldyti, išimkite kiaušinius ir laikykite šaldiklyje saugioje talpykloje iki 6 mėnesių. Prieš kaitindami ant viryklės, leiskite jam atitirpti. Karštus pusryčius ar vakarienę šildydami visada galite įdėti šviežių kiaušinių!


Shakshuka receptas
Šiame paprastame Shakshuka recepte yra kepti kiaušiniai pomidorų padaže, pagardinti šildančiais prieskoniais. Lengvai pritaikomas ir visiškai vegetariškas!


Neleiskite ekranui užtemti
- 3 Valg alyvuogių aliejaus (0,57 USD)
- 1 didelis geltonas svogūnas, supjaustytas kubeliais (0,94 USD)
- 1 raudona paprika, supjaustyta kubeliais (1,48 USD)
- 2 jalapeño, išsėti sėklomis ir supjaustyti kubeliais (0,80 USD)
- 5 šonkauliukai salierai, supjaustyti kubeliais (0,75 USD)
- 2 šaukštelis druskos (0,02 USD)
- 2 Valg rūkytos paprikos (0,98 USD)
- 1 ½ šaukštelis kardamonas (1,02 USD)
- ¼ šaukštelis cinamono (0,02 USD)
- ¼ šaukštelis kajeno pipirai (0,06 USD)
- 1 šaukštelis raudonėlis (0,21 USD)
- 1 šaukštelis kmynų (0,08 USD)
- ½ šaukštelis šviežiai maltų juodųjų pipirų (0,04 USD)
- 4 česnako skiltelės, susmulkintos (0,12 USD)
- 1 14,5 uncijos skardinė skrudintų kubeliais pjaustytų pomidorų su sultimis* (1,23 USD)
- 2 Valg pomidorų pasta (0,14 USD)
- 1 citrinos, nuluptos žievelės + 1 a.š sulčių (0,68 USD)
- 2 šaukštelis cukraus (0,01 USD)
- 1 puodelis vandens, pagal poreikį (0,00 USD)
- 3 kiaušiniai (neprivaloma)** (žr. pastabą) (0,90 USD)
- 2 Valg šviežių petražolių papuošimui (0,10 USD)
-
Įkaitinkite orkaitę iki 350 laipsnių. Supilkite alyvuogių aliejų į didelę keptuvę, kurią galima naudoti orkaitėje, ir įdėkite kubeliais pjaustytą geltonąjį svogūną, kubeliais pjaustytą raudonąją papriką, iš sėklomis ir kubeliais pjaustytą jalapeño bei kubeliais pjaustytą salierą. Įberkite druskos, rūkytos paprikos, kardamono, cinamono, kajeno pipirų, raudonėlio, kmynų ir juodųjų pipirų.
-
Išmaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol visos daržovės suminkštės, o prieskoniai kvepės, apie 10-12 minučių.
-
Suberkite susmulkintą česnaką, ant ugnies skrudintus kubeliais pjaustytus pomidorus su sultimis, pomidorų pastą, citrinos žievelę ir sultis bei cukrų. Išmaišykite ir virkite dar 10 minučių, kol pasidarys kvapnus ir gerai susimaišys. Jei norite, kad padažas būtų šiek tiek sultingesnis ir ne toks tirštas, įpilkite vandens tiek, kiek reikia. Man patinka, kad manasis būtų sotaus troškinio ar čili konsistencijos, bet ne tešlos.
-
Didelio šaukšto ar kaušelio nugarėlėmis padaže padarykite kiaušinio dydžio įdubimus ir į kiekvieną vietą įmuškite po kiaušinį. Galite įdėti vieną kiaušinį tiek žmonių, kiek bandysite patiekti.**
-
Keptuvę su kiaušiniais perkelkite į įkaitintą orkaitę 8-12 min., kol baltymai taps neskaidrūs.*** Ant viršaus užberkite juodųjų pipirų ir šviežių petražolių.
-
Patiekite su skrudinta pita ir šviežiu avokadu (nebūtina). Mėgaukitės!
Kaip skaičiuojame receptų kainas, žiūrėkite čia.
**Šiuo receptu pagaminama mažiausiai 4 sočios porcijos. Studijoje panaudojome 3 kiaušinius, nes vienas mūsų skonio tikrintojas kiaušinių nevalgo. Šį receptą galite ištempti daugiau nei 4 porcijas, jei visi valgo su kiaušiniais, o jūs patiesite su skrudinta arba ant grotelių kepta pita!
***Jei planuojate mėgautis be kiaušinių, galite praleisti orkaitės veiksmą.
Patiekimas: 1.5puodeliaiKalorijos: 210kcalAngliavandeniai: 16gBaltymai: 7gRiebalai: 15gNatris: 1330 mmgPluoštas: 5g
Perskaitykite visą mūsų mitybos atsisakymą čia.


kaip pasigaminti Shakshuka – žingsnis po žingsnio nuotraukos


Įkaitinkite orkaitę iki 350 laipsnių. Supilkite 3 šaukštus alyvuogių aliejaus į didelę keptuvę, kurią galima naudoti orkaitėje, ir įdėkite 1 kubeliais pjaustytą geltonąjį svogūną, 1 kubeliais pjaustytą raudonąją papriką, 2 jalapeño iš sėklų ir kubeliais pjaustytus bei 5 kubeliais pjaustytus saliero šonkauliukus. Įpilkite 2 šaukštelius druskos, 2 šaukštus rūkytos paprikos, 1 ½ šaukštelio kardamono, ¼ šaukštelio cinamono, ¼ šaukštelio kajeno pipirų, 1 šaukštelį raudonėlio, 1 šaukštelį kmynų ir ½ šaukštelio juodųjų pipirų.


Išmaišykite ir virkite ant vidutinės ugnies, kol visos daržovės suminkštės, o prieskoniai kvepės, apie 10-12 minučių.


Įpilkite 4 skilteles susmulkinto česnako, 14,5 uncijos skardinę keptų kubeliais pjaustytų pomidorų su sultimis, 2 šaukštus pomidorų pastos, citrinos žievelės iš 1 citrinos, 1 šaukštą citrinos sulčių ir 2 šaukštelius cukraus. Išmaišykite ir virkite dar 10 minučių, kol pasidarys kvapnus ir gerai susimaišys. Jei norite, kad padažas būtų šiek tiek sultingesnis ir ne toks tirštas, įpilkite 1 puodelį vandens. Man patinka, kad manasis būtų sotaus troškinio ar čili konsistencijos, bet ne tešlos.


Didelio šaukšto ar kaušelio nugarėlėmis padaže padarykite kiaušinio dydžio įdubimus ir į kiekvieną vietą įmuškite po kiaušinį. Galite įdėti vieną kiaušinį, kad ir kiek žmonių bandysite aptarnauti.


Keptuvę su kiaušiniais perkelkite į įkaitintą orkaitę 8-12 min., kol kiaušinių baltymai taps neskaidrūs. Pabarstykite juodaisiais pipirais ir 2 šaukštais šviežių petražolių. Patiekite su skrudinta pita ir šviežiu avokadu (nebūtina). Mėgaukitės!


Jei patiekiate pagal šį šakshuka receptą su kiaušiniais, sulaužykite trynį ir leiskite jam įsigerti į pomidorų padažą, kad skonis būtų kuo didesnis!